• Adam Borowicz

Baranina na ogniu z sałatką a'la Masterchef

Aktualizacja: 25 wrz 2019

Baranina ze szpady z sałatką w wykonaniu zwyciężczyni programu Masterchef - Oli Nguyen.

Składniki:


Karkówka z baraniny

Cebula

Zielona papryka chilli

Bakłażan

Oliwa


Składniki sałatki:


Pomidor

Ogórek zielony

Biały owczy ser

Morela

Drylowane wiśnie

Pietruszka

Kolendra

Fioletowa bazylia

Pieprz

Sól


Marynata:


Oliwa / 150 ml

Czosnek / 4 ząbki

Liście laurowe

Ziele angielskie

Cebula

Sól / 1 łyżeczka

Pieprz / 1 łyżeczka


Sposób przygotowania:


Baraninę kroimy w duże kostki i zalewamy marynatą.

Odstawiamy na noc w chłodnym miejscu.


Rozpalamy ognisko rozstawiając po bokach dwa kamienie. Używamy naturalnego drewna.

Baraninę wyciągamy z zalewy i nabijamy najlepiej na metalowe, wytrzymałe szpikulce na przemian nabijamy cebulę w połówkach (z łupiną), paprykę chilli i bakłażan.


Wszystko przekładamy na kamienie - nad rozgrzany żar (nie ogień!).

Grillujemy do momentu karmelizacji cebuli oraz uzyskania ciemno-złotego koloru baraniny.

Czas trwania grillowania na ogniu to około 30 - 40 minut. Obracamy co chwilę na różne strony, nie dopuszczając do przypalenia się warzyw i mięsa. co jakiś czas skrapiamy piwem aby obniżyć temperaturę mięsa podczas pieczenia.


Sałatka:

Pomidory kroimy w plastry, ogórek w plasterki, kruszymy biały owczy ser. Dodajemy pokrojone w plasterki morele, połówki wiśni, kolendrę, pietruszkę, sól, pieprz. Wszystko lekko mieszamy uważając aby składniki nam się nie rozpadły. Skraplamy oliwą i na koniec dodajemy do przyozdobienia fioletowej bazylii (może być zwykła zielona)







BĄDŹ NA BIEŻĄCO

© 2019 HALO MEDIA & ADAM BOROWICZ