• Adam Borowicz

Conejo al salmorejo czyli królik po kanaryjsku

Aktualizacja: 25 wrz 2019

Królik w warzywach na ostro. Czyt. "koneho al salmoreho".


Składniki:


Świeży królik / porcjowany

Pomidory / 2x

Czerwona papryka / 1x

Zielona papryka / 1x

Cebula / 1x

Sól / Płaska łyżeczka

Ostra papryka chilli / płaska życzka

Pieprz / szczypta

Świeży tymianek / 3 gałązki

Czosnek / 2 ząbki

Białe, wytrawne wino / 200ml

Zielona sałata jako dodatek



Sposób przygotowania:


Marynujemy królika w 50 ml oliwy, szczypta soli + szczypta pieprzu. 1 ząbek czosnku, słodka papryka. Odstawiamy na noc do lodówki.


Papryka, pomidor i cebulę kroimy w duże kostki. (Cebula może być w paski) Ucieramy ząbek czosnku oraz tymianek w moździerzu.


Na rozgrzaną głęboką patelnię 50 ml oliwy i podsmażamy królika na złoty kolor.

Następnie dodajemy pokrojone warzywa, przeciśnięty czosnek z rozmarynem dodając 1 łyżeczkę masła. Całość mieszamy, dodajemy 200ml wytrawnego, białego wina, przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu aż królik będzie miękki i odchodził od kości.


ℹ️ Danie zostało przyrządzone w jednym z odcinków programu To je Borowicz. Podróże ze smakiem w TVP2.


Zobacz tutaj:

https://vod.tvp.pl/video/to-je-borowicz,16032019,41566375








BĄDŹ NA BIEŻĄCO

© 2019 HALO MEDIA & ADAM BOROWICZ