• Adam Borowicz

Pijane karminadle (mielone)

Składniki:


Mięso wołowo-wieprzowe 1kg Śliwki suszone 150g wcześniej namoczone w spirytusie lub koniaku (12h)

Cebula 1 szt Pieczarki 100 g Boczek wędzony 200 g 100g smalcu 100g masła Sól Pieprz Bułka tarta 2 jaja

Sałatka:

4 buraki gotowane 4 ziemniaki w mundurku Cebula czerwona Nać pietruszki Łyżka oliwy  1x cytryna

Cebulę, śliwkę, pieczarki i boczek kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wkładamy boczek, czekamy aż się zarumieni. Dodajemy resztę pokrojonych skladników. Wszystko razem smażymy aż składniki się połączą, a alkohol z śliwek odparuje.  W między czasie mieszamy nasze mięso razem z 1x jajkiem, szczyptą soli i łyżeczką pieprzu, dodając 2xłyżki bułki tartej i 50 ml gazowanej wody. Składniki po krótkim wystudzeniu mieszamy dokładnie z naszym mięsem na karminadle i kształtujemy piękne klopsy.

Na rozgrzaną patelnię ląduje smalec.  Nasze karminadle smażymy ok 6 minut z każdej strony, dodając na ostatnie 2 minuty masło. Będą wtedy soczyste i lekko orzechowe

Sałatka: Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Buraki kroimy w kostkę. Mieszamy razem z ziemniakami dodajac sól i pieprz do smaku, łyżkę oliwy, świeżo pokrojoną natkę pietruszki i pokrojoną w paseczki czerwoną cebulę.  Wszystko mieszamy razem z wyciśnięntym sokiem z jednej cytryny.  Podajemy razem z gorąca karminadlą i sosikiem z smalcu i masła.


Smacznego






BĄDŹ NA BIEŻĄCO

© 2019 HALO MEDIA & ADAM BOROWICZ