• Adam Borowicz

Raczek nieboraczek w towarzystwie sardynek

Aktualizacja: 25 wrz 2019

Raki z sardynkami i orzeźwiającym sosem jogurtowo - bazyliowym. #raki #sardynki #gruzja


Składniki:


Sardynki świeże z głowami / 0.5 kg

Raki / około 10 szt.

Pieprz / pół łyżeczki

Kminek / 1x łyżeczka

Liść laurowy / 4 listki

Ziele angielskie / kilka szt

Słodka papryka / 1 szt.

Mąka pszenna / 100 g

Cytryna / 1 szt.

Czosnek / 1 ząbek

Jogurt naturalny / 200 ml

Bulion z kurczaka / 200 ml


Sposób przygotowania:


Sardynki panierujemy w mące pszennej.

Rozgrzewamy 400 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego.

Sardynki wrzucamy ogonkami do góry na rozgrzany olej.

Smażyć do momentu nabrania ciemno - złotego koloru przez sardynki.


Następnie wyławiamy sardynki na ręcznik papierowy i odstawiamy aby odsączyć tłuszcz.


Zagotować garnek z wodą (1L).

Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek, szczyptę soli oraz dolewamy 200 ml bulionu z kurczaka.

Dorzucamy raki i gotujemy do momentu aż nabiorą ciemno-czerwonego koloru (ok 5min).

Wyławiamy raki układając wszystkie na talerzu razem ze smażonymi sardynkami, kawałkami cytryn do podbicia smaku pamiętając, że najsmaczniejsze z raka są ogony :)


Sos / dip:


Jogurt naturalny, pęczek świeżej bazylii oraz sól i pieprz, łyżka oliwy, pół wyciśniętej cytryny - mieszamy i podajemy do naszego morskiego talerza :)




BĄDŹ NA BIEŻĄCO

© 2019 HALO MEDIA & ADAM BOROWICZ