• Adam Borowicz

Szurpa inaczej

Aktualizacja: 25 wrz 2019

Intensywna zupa z baraniny z ziemniakami i kapustą.

#zupa #baranina



Składniki:


Gicz barania lub żeberka (tłuste)

Cebula (duża)

3 ziemniaki (obrane)

Papryka słodka / 1 łyżeczka

Czosnek / 2 - 3 ząbki

Sól / płaska łyżeczka

Pieprz / płaska łyżeczka

Masło / 100g

Kapusta / młoda, zielona, poza sezonem - biała

Woda / 1litr

Kukurydza konserwowa / 1 puszka

Fasola konserwowa / 1 puszka 200g


Sposób przygotowania:


W żeliwnym garnku: 2 małe łyżki oleju, cebulę kroimy w kostkę, przysmażamy na złoty kolor.

Baraninę kroimy w duże kostki lub paski, dodajemy do cebuli i smażymy aż się wytopi tłuszcz z baraniny (aż się zarumieni).


Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy pieprz i sól oraz paprykę i przeciśnięty czosnek.


Wszystko mieszamy i podsmażamy około 10 minut.


Kapustę kroimy w paski i dodajemy do garnka. 100 g masła i wszystko mieszamy czekając aż masło się rozpuści. Zalewamy wodą (1L). Dodajemy ziemniaki i kukurydzę. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków dodając fasolę (czekając do rozpadnięcia).


Na sam koniec dodajemy kapustę, mieszamy i gotujemy około 10 min.


Danie zostało przyrządzone w tureckim odcinku programu To je Borowicz. Podróże ze smakiem. Premiera jesienią w TVP2.







BĄDŹ NA BIEŻĄCO

© 2019 HALO MEDIA & ADAM BOROWICZ